EtusivuLisukkeet ja salaatit, Pääruoat, ReseptitLämmin keltajuuri-lehtikaalisalaatti

Syksyn sato alkaa pikkuhiljaa kypsyä ja mehevät syysjuurekset ovat nyt kaupoissa ja toreilla. Tutun punajuuren tilalle kannattaa tänä syksynä kokeilla keltajuurta, joka raikkaan keltaisella värillään piristää niin paahdettuja uunijuureksia, keittoja, perinteistä rosollia tai vaikkapa suolaisia piiraita. Marinoituna keltajuurilastuna se sopii lisäkkeeksi myös riista-aterialle.  Keltajuuri on punajuuren tapaan käytettävä juures ja sen makukin muistuttaa hieman punajuurta. Keltajuuri ei kuitenkaan värjää muita raaka-aineita, ja lisäksi sen keltainen väri korostuu kypsennettäessä. Nuoret keltajuuret kypsyvät melko nopeasti, mutta pidempään varastoidut keltajuuret vaativat hiukan pidemmän kypsennysajan. Punajuuren ja keltajuuren lisäksi juuressarjaan kuuluu myös raitajuuri, jossa valkoiset ja punaiset raidat vuorottelevat. Raitajuuri sopii hyvin esimerkiksi keitetyiksi lohkoiksi tai marinoiduiksi raitajuurilastuiksi.

Punajuuren tapaan keltajuuri kerää maaperästä nitraatteja, ja siksi näitä juureksia ei suositella alle yksivuotiaille lapsille. Keittäminen ja kuoriminen vähentävät puna- ja keltajuuren nitraattipitoisuutta, joten raakana syöntiä ei suositella.

Syksyn toritapahtumissa kannattaa täydentää omaa vihannesvarastoa ja hyödyntää niitä vaikka säilömällä pikkelseiksi tai soseiksi. Keltajuuri säilyy melko hyvin jääkaapissa pidempäänkin ja lehtikaali saa kasvaa kasvimaalla pitkälle syksyyn, vaikka lumen tuloon asti. Syksyn sienisato on hiukanlainen, mutta vielä metsistä löytyy kantarelleja ja suppilovahverokausi on vasta aluillaan.

Ainesosat ( 4 annosta)

  • 5-6 keltajuurta
  • 200 g lehtikaalia
  • 200 g esikäsiteltyjä sieniä
  • 1 sipuli
  • 4 rkl öljyä
  • 1 rkl hunajaa
  • 2 tl kuivattua timjamia
  • 1 tl suolaa

Kastike

  • 2 dl maustamatonta jogurttia
  • 1 valkosipulin kynsi
  • tilkka sitruunamehua
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl mustapippuria
  • ½ dl hienonnettua persiljaa

Ohjeet

Kuori ja lohko keltajuuret. Pilko lehtikaali ja suikaloi sipuli. Esikäsittele sienet paistamalla ne pannulla omassa nesteessään tai ryöppää sienet tarvittaessa keittämällä.

Laita kulhoon öljy ja mausteet. Pyöräytä kasvikset öljyssä. Laita keltajuurilohkot ja sipulisuikaleet uunipellille ja paahda niitä uunissa 200 asteessa ensin noin 15 minuuttia ja lisää sitten öljy-mausteseoksessa pyöräytetty lehtikaali sekä sienet. Anna kypsyä vielä noin 10 minuuttia. Keltajuuret saavat jäädä purtaviksi ja lehtikaali saa kypsyä rapeaksi. Tarjoa lämmin salaatti jogurttikastikkeen ja leivän kera tai aterian lisäkkeenä. Juurekset maistuvat myös kylmänä salaattina.