EtusivuReseptitPääruoatPerunablinit

Kevättalven herkkua ovat blinit erilaisten lisäkkeiden kera. Peruna sopii blinitaikinaan ja tuo niihin mukavaa mehevyyttä. Muutaman tunnin hapatus antaa blineille niille kuuluvan happaman maun.

Blinitaikinaan tulee vehnäjauhojen ohella tattaria. Tattarijauhoina perunablineissä käytetään Keskisen myllyn tattarijauhoja. Tattari tulee Keskisen myllylle Vilppulaan Pohjois-Pirkanmaan Tattariosuuskunnan sopimusviljelijöitä, ja Keskisen mylly jatkojalostaa tattarin ja pussittaa tuotteet. Keskisen mylly on valmistanut tattarijauhoja ja -hiutaleita jo vuodesta 1995, ja mylly onkin ollut ensimmäisiä tattaria jalostaneita yrittäjiä Suomessa.

Tattarit jauhatetaan tilan omassa myllyssä, jolloin voidaan taata niiden gluteenittomuus ja sopivuus keliaakikoille ja vilja-allergisille. Tattaria jalostetaan jauhoiksi, suurimoiksi, rouheeksi ja hiutaleiksi. Tattarin käyttö on lisääntynyt viime vuosina, ja tattarituotevalikoimaa täydentävät nykyisin tattarimakaroni ja -kierremakaroni. Keskisen myllyn tattarituotteita löytyykin hyvin ympäri maata, ja niitä voi tilata myös yrityksen oman verkkokaupan kautta.

Ainesosat (10-12 kpl)

  • 1 dl maitoa
  • 10 g hiivaa
  • 2 dl kermaviiliä
  • 1 tl sokeria
  • 1 ½ dl Keskisen myllyn tattarijauhoja
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 300 g keitettyä, jauhoista perunaa
  • 3 keltuaista
  • 1 tl suolaa
  • ½ dl sulatettua voita
  • 3 valkuaista
  • Paistamiseen voita ja rypsiöljyä

Ohjeet

Liuota hiiva kylmään maitoon. Sekoita joukkoon kermaviili, sokeri ja jauhot. Anna taikinan käydä huoneen lämmössä 4-6 tuntia. Jääkaapissa taikina voi olla myös seuraavaan päivään. Survo keitetyt perunat soseeksi ja lisää taikinaan. Lisää keltuaiset, suola ja sulatettu voi. Lisää lopuksi kovaksi vaahdotetut valkuaiset varovasti käännellen.

Paista taikinasta ohukaispannulla paksuhkoja ja rapeita blinejä. Käytä paistamisessa voita ja rypsiöljyä. Pannu saa olla melko kuuma, jotta blinit tulevat pinnalta rapeiksi ja sisältä kuohkeiksi.
Valurautaisella blinipannulla paistettaessa blinit voi tarjota suoraan pannulta.
Tarjoa perunablinit kuumana. Perunablinien kanssa tarjottavaksi sopii

  • savusiikatahna
  • suolakurkku ja hunaja
  • mäti, smetana ja voisula
  • puolukat ja voisula