Project Description

EtusivuMateriaalitNäkökulmaPientilat: Suomen maaseudun ja ruokatalouden tulevaisuus?

Ahlmanin ruokahankkeiden projektipäällikkö, Antti Luomala, kirjoittaa blogitekstissään pientilojen vallankumouksesta.

Menestyvien maatilojen kärki kapenee. Raaka-ainetta on tuotettava huipputehokkaasti, ympäristökestävästi ja maatalouden moninaisia riskejä sietäen. Ahlmanin entinen toimitusjohtaja ja maatalouden rahoituksen asiantuntija Timo Jaakkola on arvioinut, että tarvittava mittakaava, yrittäjäosaaminen ja terve pääomarakenne löytyy nykyisellään ehkä alle 10.000 maatilalta. Muut eivät ole riittävän tehokkaita menestyäkseen kilpailussa ulkomaisen tuonnin kanssa. Entä pienet ja muuten jalkoihin jäävät maatilat tilakeskuksineen? Mitä tapahtuu kymmenille tuhansille jo lopettaneelle tai lähivuosina lopettavalle maatilalle?

Vaihtoehtoja tilan alasajon lisäksi on karkeasti neljä: yksi suosittu ja kolme vähemmän suosittua.

Lue blogi-kirjoitus kokonaisuudessaan täältä.