Parasta Pirkanmaalta -alkuperämerkki viestii tuotteen pirkanmaalaisesta alkuperästä ja kertoo kuluttajille tuotteen paikallisuudesta.

Merkkiä voivat hyödyntää sekä pirkanmaalaiset alkutuottajat että pienet ja keskisuuret elintarvikeyritykset. Parasta Pirkanmaalta -alkuperämerkki rekisteröidään tavaramerkkinä ja sen käyttö rajataan niille toimijoille, jotka täyttävät merkille asetetut kriteerit.

Alkuperämerkin käyttöä testataan pilottiryhmän kanssa. Pilotointi tapahtuu Pientuottajat yhteistyöllä markkinoille -hankkeen puitteissa. Hanketta hallinnoi AhlmanEdu.

Parasta Pirkanmaalta -alkuperämerkki
Ilmoita tuotteitasi alkuperämerkki-pilottiin täältä
lakkahillopurkki pöydällä

Miksi lähteä mukaan alkuperämerkki-pilottiin?

  • Pääset edelläkävijänä mukaan vahvistamaan Pirkanmaan ruokakulttuurin näkyvyyttä ja viestimään omille asiakkaillesi ytimekkäästi tuotteesi paikallisesta alkuperästä.
  • Olet mukana alkuperämerkin lanseerauskampanjassa, joka näkyy monipuolisesti eri paikallismedioissa ja kanavissa.
  • Saat käyttöösi alkuperämerkin digitaalisessa muodossa ja tarroina pakkauksiin lisättäväksi
  • Saat opastuksen merkin käyttöön tuotteissasi ja viestinnässäsi
  • Pilotointivaiheessa saat tämän kaiken pienellä kustannuksella (100 € / yritys)

Osallistumisesi pilottiin ei sido sinua mihinkään, voit missä tahansa vaiheessa jättäytyä pois toiminnasta. Ainut vaatimuksemme on, että muistat ilmoittaa, jos tuotteessasi tulee muutoksia, jotka vaikuttavat merkin käyttöön.

Merkin käyttöoikeus jatkuu pilotissa hyväksytyillä tuotteilla vähintään vuoden 2024 loppuun saakka.

Miten pääsen mukaan pilottiin?

  1. Tutustu Parasta Pirkanmaalta -alkuperämerkin kriteereihin. Täyttääkö yrityksesi ja tuotteesi (tai osa tuotteistasi) ne? Voit hakea alkuperämerkkiä kaikille tuotteillesi tai osalle niistä.
  2. Jos kriteeristöt mielestäsi täyttyvät, ilmoita tuotteet / tuoteperheet mukaan pilottiin lomakkeella.
    TAI
    Jos jokin kriteeristössä mietityttää, etkä ole varma, voisitko saada alkuperämerkin käyttöoikeuden, ota meihin yhteyttä (yhteystiedot sivun alaosassa).

Pilottiin pääsee mukaan vielä syksyn 2022 aikana.

Ohraa lähikuvassa pellolla
Ilmoita tuotteitasi alkuperämerkki-pilottiin täältä

Alkuperämerkin kriteerit

Parasta Pirkanmaalta -alkuperämerkin kriteerit koskevat tuotteen raaka-aineiden paikallisuutta ja yrityksen kokoluokkaa. Yrityksen on täytettävä myös yleiset laatukriteerit. Merkki myönnetään tuotteelle tai tuoteperheelle. Samalla yrityksellä voi olla useita alkuperämerkittyjä tuotteita.

Päätökset merkin myöntämisistä tekee hallinnoijan nimeämä asiantuntijaraati.
Raadin jäseninä toimivat: Marianne Koski, Pirkanmaan liitto, Jenni Kunnaala, Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset / ProAgria Etelä-Suomi, Maria Virtanen, Pirkanmaan liitto.

Alueellisuuskriteerit​

​a. Valmistus (1), jalostus (2) ja käsittely (3) tapahtuu Pirkanmaan maakunnassa JA
b. Yhden ainesosan tuote: raaka-aine 100 % Pirkanmaalta, TAI
c. Usean ainesosan tuote: raaka-aineet 75 % Pirkanmaalta, TAI

Tarkentavat ehdot alueellisuuskriteereille:
d. Ellei b tai c ole mahdollista, käytetään suomalaista raaka-ainetta
e. Ellei a2 tai a3 ole mahdollista, käytetään mahdollisimman lähellä (luontaisella talousalueella) sijaitsevaa jalostajaa tai käsittelijää.

Huom. vettä ei lueta raaka-aineeksi.

​Pientuottajakriteeri​

a. Merkkiä voivat käyttää alkutuottajat ja pk-yritykset (<250 hlöä ja <50 m€)​

Yleiset laatukriteerit​

​a. Tuotanto- ja valmistusprosessit ovat jäljitettävissä ja avoimia. Yrityksellä on toimiva omavalvonta.
i. Yrityksen tulee ilmoittaa​ mahdollisista tuotemuutoksista
b. Lainsäädännön yleiset vaatimukset elintarviketuotannossa tulee täyttyä​

Esimerkkejä rajatapauksista

Kahvipaahtimo – ei täytä raaka-ainekriteereitä, vaikka sijaitsee maakunnassa​
Nautatila, joka leikkauttaa tai jalostaa tuotteet naapurimaakunnassa – täyttää kriteerit, mikäli logistisista syistä naapurimaakunnan palvelut ovat lähempänä kuin vastaavat Pirkanmaalla tai vastaavaa palvelua ei löydy Pirkanmaalta
Pienjuustola – voi täyttää kriteerit, vaikka logistista syistä maitoa saattaa tulla myös naapurimaakunnista
Leipomo – täytettävä alueellisuuskriteeri b tai d, koska viljan logistiikka mahdollistaa raaka-aineen hankinnan maakunnasta​
Yrtti- ja maustepakkaaja – voi hakea merkkiä oman maakunnan ja yrteille ja mausteille sekä kotimaisille yrteille ja mausteille mikäli ei löydy Pirkanmaalta

Raati käsittelee ja ratkaisee rajatapaukset tapauskohtaisesti.

Ilmoita tuotteitasi alkuperämerkki-pilottiin täältä

Pilotointivaiheen eteneminen

Kevät 2022

Kevään aikana pilottiin kutsutaan pirkanmaalaisia tuottajia ja elintarvikeyrityksiä. Yritykset ilmoittautuvat mukaan hakemalla merkin käyttöoikeutta yhdelle tai useammalle tuotteelle tai tuoteperheelle.

Kesä 2022

Hyväksytyille yrityksille luovutetaan merkin aineistot ja niiden käyttöä tuetaan työpajojen avulla.

Alkuperämerkin käyttöoikeuden saaneet toimijat voivat jo hyödyntää merkkiä tuotteissaan ja viestinnässään ohjeistuksen mukaisesti.

Syksy 2022

Satokauden aikana alkuperämerkille toteutetaan pilottivaiheen lanseerauskampanja. Merkistä viestitään laajasti mm. erilaisissa tapahtumissa ja medioissa. Markkinointi- ja tiedotustyötä jatketaan 2022-2023 talvikauden ajan.

Kevät 2023

Kerätään pilottivaiheen kokemuksia ja määritellään merkin jatkotoimenpiteet.

Parasta Pirkanmaalta
Ilmoita tuotteitasi alkuperämerkki-pilottiin täältä

Lisätietoja pilotista:

Riitta Niiranen
Projektipäällikkö, AhlmanEdu
riitta.niiranen(a)ahlman.fi
0505 707 505

Asiantuntijaprofiili

Lisätietoja lanseerauksesta:

Jenni Arjoranta
Projektisihteeri, AhlmanEdu
jenni.arjoranta(a)ahlman.fi
050 511 5717

Asiantuntijaprofiili

Olethan jo mukana Parasta Pirkanmaalta -tuottajatarinoissa?

Olemalla mukana sekä alkuperämerkin pilotoinnissa että tuottajatarinoissa vahvistat näkyvyyttäsi kuluttajille suunnatuissa kampanjoissamme.

Tutustu tuottajatarinoihin täältä.

Ilmoittaudu maksutta mukaan tuottajatarinoihin täältä.