EtusivuMateriaalitElämää maasta – Ruokafoorumin podcast

Elämää maasta – Pirkanmaan Ruokafoorumin podcast

Podcastissa kaivaudutaan ruokamurroksen juuristoon, tehdään kuoppatestejä maatalouteen ja mutustellaan ruokaketjun ilmiöitä Pirkanmaan maaperässä. Ensimmäisellä tuotantokaudella puhutaan erityisesti ruokamurroksesta, alkutuotannosta ja ruokaketjun ilmiöistä Pirkanmaan näkökulmasta. Ahlmanilla keväällä nauhoitetut jaksot on julkaistu syksyllä 2021.

Avauskaudella juontajina toimivat Antti Luomala ja Timo Jaakkola. Kuuntele tästä tuotantokauden teaseri!

Märehdinnän mahdollistaa Parasta Pirkanmaalta -hanke.

Elämää maasta -jaksot

Jakso 1: Velho ja profeetta. Maatalouden moniottelija Timo Jaakkola ja Ahlmanin projektipäällikkö Antti Luomala avaavat podcastin. Keskustelua mm. suomalaisesta ruoantuotannosta, ideologisista kuplista ja terapeuttisesta kotitarvetuotannosta.

Samalla luodaan katsaus tulevien jaksojen teemoihin.

Jakso 2: Suuri yksinkertaistuminen. Vieraina uudistavan viljelyn tutkija Galina Kallio ja vapaa kirjoittaja, filosofi Ilja Lehtinen. Jakson vieraat esittävät näkemyksen, jonka mukaan tulemme näkemään Suuren Yksinkertaistumisen, jossa yhteiskunnan käytettävissä oleva energia vähenee. Tällöin myös ruokajärjestelmän on muututtava totunnaisesta eri suuntaan. Jakso on nauhoitettu etäyhteyden välityksellä

Jakso 3: Laboratoriosta lautaselle. Jaksossa vieraana Food & Beyond kehittämistoiminnan vetäjä Mirva Lampinen VTT:ltä. Jaksossa keskustelupöydällä mm. kasviproteiinit, solumaatalous, eläinten hyvinvointi ja kuluttajakäyttäytymisen muutos.

Parasta Pirkanmaalta

Jakso 5: Maaperän edunvalvontaa. Vieraana uudistavan viljelyn edistäjä, tutkija, ”maan viljelijä” Juuso Joona. Aiheina mm. hiiliviljely, uudistava viljely ja maan kasvukunto. Onko nykyinen tapa lannoittaa, kyntää ja käyttää torjunta-aineita tulossa tiensä päähän? Maatalouden edunvalvonta haastetaan.

Tämä jakso on nauhoitettu etäyhteyden välityksellä.

Jakso 6: Älykäs maatalous on korvien välissä. Vieraana maatilayrittäjä, Holistic Management -pioneeri Niina Mayer. Tuodaan viljelijä ruoantuotannon keskiöön ja etsitään tasapainoa. Minkälainen on tulevaisuuden menestyvä maatila? Teemoina mm. kokonaisvaltainen tilanpito, suoramyynti, tietoinen toiminta, luopuminen.

Jakso 7: Miksi ruoka on arvokasta? Päätösjaksossa keskustelemassa elintarvikealan hallitusammattilainen, markkinoinnin professori Hannu Saarijärvi Tampereen Yliopistosta. Minkälainen on tulevaisuuden ruokakori? Miten siirrytään tuotantolähtöisyydestä arvon luomiseen ja asiakkaan tarpeisiin perustuvaan ruoantuotantoon? Mikä ohjaa ruokaostoksia?

Elämää maasta -podcast, Parasta Pirkanmaalta
Elämää maasta -podcast, Parasta Pirkanmaalta, Antti Luomala, Timo Jaakkola, Ilja Lehtinen, Galina Kallio

Tilaa uutiskirje

uutiskirje

Tietoa Pirkanmaan ruokasektorista

Pirkanmaa

Ruokasektorin toimintaympäristö

toimintaympäristö

Ruokasektorin verkostot

verkostot ja kehittäjät

Katso ajankohtaiset aiheet ja tapahtumat

Ajankohtaista

Seuraa somessa