Oma maakunta tuottaa enemmän kuin arvaatkaan
Ruokatarinoita Pirkanmaalta -kampanja tuo esille 17 erilaista pirkanmaalaista ruokaa tuottavaa yritystä ja yrittäjää. Ruokatarinoita Pirkanmaalta -videoissa ja -podcasteissa tapaat pirkanmaalaisia tuottajia heidän arjessaan ja kuulet heidän yrityksensä historiasta. Yrittäjien ruokakattauksessa on monenlaista tarjolla: esimerkiksi naudanlihaa, hunajaa, kasviksia, ravintolapalveluita, käsin leivottua leipää ja maitotuotteita
Kampanjassa esillä ovat leipomot Heikin Leipä Kangasalta, perunatuotteita jalostava Penttilän tila Aitoosta sekä Kotileipomo K. Jokiranta Sastamalasta ja gluteeniton Kauraston Pakari. Maitotuotteita tarjoavat Jaskaran Tila Hämeenkyröstä ja Herkkujuustola Sastamalasta. Majoitusta ja marjoja löytyy runsaasti Majatalo Henkireiästä Juupajoelta. Kasviksia ja kaikkea vihreää ja värikästä löytyy Marittan Kasvitarhalta Ruovedeltä ja viiniköynnösten antimia monessa muodossa Pajuparvi Helena Tiililältä Pälkäneeltä.
Mukana ovat myös alun perin skotlantilaista ylämaankarjaa kasvattavat Mantereen Tila Lempäälästä, Maatila Tahlo Ylöjärveltä, Jonkka Highland Akaasta sekä Metsäojan Highland Juupajoelta. Liha-alalla toimivat myös peuraa ja possua jalostavat Metsärannan Liha ja pihattopossua kasvattava Paijan Tilateurastamo. Viiniä ja elämyksiä saa myös Pirkanmaalta; Teiskon Viinistä Tampereelta sekä Rönnvikin Murusta Pälkäneeltä. Oma maakunta tuottaa varmasti enemmän kuin arvaatkaan!
Ruokatarinoita Pirkanmaalta videot löydät YouTubesta Parasta Pirkanmaalta -tililtä sekä tästä alta. Podcastit on julkaistu tämän sivun lisäksi Spotifyssä Elämää Maasta -sarjassa.
Heikin Leipä
Kangasalan Saarikylien idyllisessä maalaismiljöössä sijaitsee Haaviston luomutila ja leipomo Heikin Leipä. Leipomon päätuotteena on herkullinen ruisleipä.
Henkireikä
Majatalo Henkireikä on vuonna 1990 perustettu luomumarjojen viljelyyn, luomuhunajan tuotantoon ja majoitustoimintaan erikoistunut tilakeskus Juupajoella, Pohjois-Pirkanmaalla.
Herkkujuustola
Sastamalan Häijäässä sijaitsevassa Herkkujuustolassa valmistetaan korkealaatuisia, palkittuja juustoja ja maitotuotteita käsityönä, sveitsiläisiä juustonvalmistusperinteitä kunnioittaen.
Jaskaran tila
Hämeenkyrössä sijaitseva Jaskaran tila on karjatila, jonka päätuotantosuuntana on maidontuotanto. Lehmien lisäksi tilalla asustaa pieni määrä suomen- ja ahvenanmaanlampaita sekä muutama kana.
Jonkka Highland
Jonkka Highland on Akaan Kylmäkoskella sijaitseva ylämaankarjatila, jossa on vuodesta 2011 asti kasvanut luomuna pitkäsarvisia ja pitkäkarvaisia ”haikkuja” – eli ylämaankarjaa.
Kauraston Pakari
Kauraston Pakari on Sastamalan Kiikoisissa sijaitseva gluteeniton leipomo, jossa valmistetaan käsityönä kotoisan maukkaita leivonnaisia.
Kotileipomo K. Jokiranta
Kotileipomo K. Jokiranta on Sastamalan Myllymaassa sijaitseva leipomo, joka tekee tilausleivontaa niin yksityisasiakkaille kuin ravintoloille, pitopalvelua ja tarjoaa asiakkailleen aitoja makuja ja taidokasta leivontaa
Maatila Tahlo
Maatila Tahlo on luomukotieläintila Ylöjärven Mutalassa. Tilalla kasvatetaan ympäri vuoden ulkona vapaana elävää ylämaankarjaa suurella sydämellä.
Mantereen tila
Mantereen tila on luomuylämaankarjatila Lempäälässä. Tilaa johdetaan Holistic Managementin eli kokonaisvaltaisen tilanpidon periaattein.
Marittan Kasvitarha
Marittan Kasvitarha sijaitsee Ruoveden kunnassa ja tilalla viljellään vihanneksia ja kasviksia kasvihuoneessa ja avomaalla.
Metsäojan Highland
Metsäojan Highland on Juupajoella sijaitseva ylämaankarjatila, jonka toimintaa ohjaa halu edistää puhtaan suomalaisen ruuan tunnettavuutta ja sen tuottamista.
Metsärannan Liha
Metsärannan tilalla Punkalaitumella sijaitsee Metsärannan Liha, joka keskittyy lihanjalostuksessaan oman tilan possuihin sekä lähimetsien valkohäntäpeuroihin.
Paijan Tilateurastamo
Paijan Tilateurastamo kasvattaa pihattopossua. Tämän perheyrityksen toimintaa ohjaa vahva ideologia vastuullisesta lihantuotannosta, kotimaisuudesta ja eläinten hyvinvoinnista.
Pajuparvi Helena Tiililä
Pajuparvi Helena Tiililän pääasiallinen viljelykasvi on viiniköynnös, joita tilalta löytyy noin 50 eri lajiketta. Rypäleistä yritys tuottaa muun muassa mehua, hyytelöä, siirappia sekä marmeladia.
Penttilän tila
Penttilän tila Aitoossa on keskittynyt perunatuotteiden valmistukseen. Yrityksen tunnetuimpia tuotteita ovat maukkaat perunarieskat.
Rönnvikin Muru
Rönnvikin viinitila ja Rönnvikin Muru Pälkäneellä tarjoavat vierailijoilleen monenlaisia makuja ja elämyksiä. Maalaisbistroon on katettu lähiraaka-aineista valmistettua rouheaa ja maistuvaa ruokaa tilan omien palkittujen juomien kera.
Teiskon Viini
Teiskon Viini on perheyritys, jossa valmistetaan viinejä käsityönä kotimaisista marjoista yli 20 vuoden kokemuksella. Teiskon viineissä maistuvat luonnolliset aidot maut.