Ladataan Tapahtumat

Terveisiä Valtioneuvoston kanslian selvitys- ja tutkimustoimintaan liittyvästä Kattava koululounas ja välkyt välipalat -hankkeesta.

Hankkeen tavoitteena on ollut tuottaa tietoa koulupäivän uudistamisprosessin (harrastamisen Suomen malli) ja kouluruuan kehittämisohjelman valmistelun tueksi. Olemme selvittäneet muun muassa:

  • oppilaiden kouluruokailua
  • välipalan tarjoamiseen liittyviä toimintamalleja
  • EU:n koulujakelujärjestelmän hedelmätuen käyttöä ja käytön esteitä
  • kouluruokailun kustannuksia ja niihin liittyviä tekijöitä
  • Covid-19-pandemian aiheuttamia muutoksia kouluruokailun järjestämisessä.

Hankkeen tulosten pohjalta on laadittu 11 toimenpide-ehdotusta. Ehdotusten avulla nostamme esiin muun muassa käytännön toimia kouluruokailun sekä välipalan tarjoamisen ja ruokakasvatuksen toteutumisen kehittämiseksi sekä EU:n kouluhedelmätuen käytön edistämiseksi.

Tässä webinaarissa esittelemme hankkeen päätuloksia sekä toimenpide-ehdotuksia, jotka yhdessä mahdollistavat koulupäivän aikaisen ruokailun kehittämisen lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi.

Aika: 13.4.2021, klo 13–15.15 

Linkki webinaariin osallistumiseen: https://tinyurl.com/valipalat

Webinaarin kohderyhmä: Laajasti peruskoulutuksesta, kouluruokailusta, harrastamisen Suomen mallista ja näiden toteuttamisesta vastaavat toimijat ja organisaatiot, kuten ministeriöt, kuntapäättäjät ja viranhaltijat, ruokakasvatuksen, ruokapalveluiden ja opetuspalveluiden asiantuntijat ja muut asiasta kiinnostuneet sidosryhmät.

Ohjelma:

13.00    Tervetuloa webinaariin, konsortion johtaja Tanja Tilles-Tirkkonen, Itä-Suomen yliopisto

13.05    Avauspuheenvuoro, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä, maa- ja metsätalousministeriö

13.15    Miltä näyttää kouluaikainen ateriointi suhteessa suosituksiin? projektitutkija Henna Jalkanen, Itä-Suomen yliopisto

13.25    Kouluaikaisen ruokailun nykytilanne, projektikoordinaattori Päivi Jämsén, Ammattikeittiöosaajat ry

13.40    Välipalan kehittämistarpeet tulevaisuudessa, tutkimuspäällikkö Teija Rautiainen, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu

13.55    Kouluaterioiden kustannukset, tutkimuspäällikkö Elsa Paronen, Itä-Suomen yliopisto

14.05    Tauko

14.15    Toimenpide-ehdotukset kouluaikaisen ruokailun kehittämiseksi, konsortion johtaja Tanja Tilles-Tirkkonen, Itä-Suomen yliopisto

14.30    Kommenttipuheenvuorot

  • Näkökulmana harrastamisen Suomen malli, valtiosihteeri Tuomo Puumala, opetus- ja kulttuuriministeriö
  • Näkökulmana koulujakelujärjestelmä, ylitarkastaja Jenni Anttila, Ruokavirasto
  • Näkökulmana ruokapalveluiden arki, ruokapalvelupäällikkö Kirsi Hanski, Tuusulan kunta

15.00    Päätössanat, neuvotteleva virkamies Sirpa Sarlio, sosiaali- ja terveysministeriö

15.15    Tilaisuus päättyy

Webinaarin järjestävät: Itä-Suomen yliopisto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Ammattikeittiöosaajat ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu. Selvitys on toteutettu osana Valtion tutkimus- ja selvitystoimintaa.

Lisätiedot: Projektitutkija, Aija Laitinen, Itä-Suomen yliopisto, [email protected]

Lisätietoa hankkeesta ja webinaarista: https://sites.uef.fi/kattava-koululounas.