EtusivuMateriaalitInfograafi, Julkaisu, PirkanmaaElintarvikeyritykset Pirkanmaalla 2020

Paljonko Pirkanmaalla jalostetaan elintarvikkeita?

Ruoantuotannossa on kahdenlaisia yrityksiä: alkutuottajia ja jatkojalostajia. Jatkojalostuksessa raaka-aineesta tehdään esim. lihajalosteita, leipää, leivonnaisia, maitotuotteita kuten juustoja, valmisruokia ym. Lukumäärällisesti alkutuottajia on noin 10-kertaisesti. Pieni osa yrityksistä tekee molempia.

Henkilötyövuosissa mitattuna sektorit ovat Pirkanmaalla suunnilleen saman kokoisia (n. 2.200 htv). Suurin osa jalostavista yrityksista on hyvin pieniä. Todella isoja teollisia jalostajia on vain kourallinen.

Musta makkara ei ole yksittäistapaus, vaan maakunnasta löytyy lukuisia pienehköjä lihanjalostajia. Pirkanmaalla onkin keskimääräistä enemmän eläintuotteiden jalostusta pienistä artesaanipajoista aina Saarioisten jättimäiseen valmisruokatehtaaseen saakka.

Myös leipomotoiminta on aktiivista maakunnassa.

Luomua jalostaa 14 % yrityksistä.

Jalostajien maakunnalliset tilastot päivitetään kolmen vuoden välein

Valtakunnallisen ruokasektorin koordinaatioverkoston julkaisemat tilastot ja infograafit kertovat ajantasaisen tiedon elintarvikkeita jalostavista yrityksistä toimialoittain ja kokoluokittain. Tiedot Pirkanmaalta on kerännyt Parasta Pirkanmaalta -hanke.