EtusivuPääruoat, Reseptit, YlämaankarjaHighland sous vide -paisti Honkaniemen tilalta
Honkaniemen tila

Pinsiöläisen Honkaniemen tilan pitkäaikainen unelma toteutui, kun ensimmäiset ylämaankarjan emolehmät Carolina ja Camilla vasikoineen saapuivat tilalle. Nykyään tilalla laiduntaa reilut kaksikymmentä sarvipäätä hoitaen maisemaa ja arvokkaita perinnebiotooppeja.

Skotlannista kotoisin olevaa Highland Cattle -rotuista karjaa, eli ylämaankarjaa, käytetään lihakarjankasvatuksen ja emolehmätuotantoon. Hyvin Suomenkin sääoloihin sopeutuva ”haikku” laiduntaa kesät talvet ulkosalla. Ylämaankarja kasvaa hitaasti, mutta lopputulos on sitäkin parempi. Lähes riistamainen liha on hyvin maukasta, tummaa ja vähäkalorista.

Ainesosat

Naudan sisäpaisti (600 g)
15 ml suolaa
5 ml pippuria
5 ml valkosipulijauhetta
15 ml öljyä
30 g voita
2 valkosipulin kynttä puolikkaina
Oksa timjamia
Oksa rosmariinia

Ohjeet

Poista lihasta kalvot. Mausta liha suolalla, pippurilla ja valkosipulijauheella kaikilta puolilta. Pakkaa ja vakuumoi vakuumipussissa. Kypsennä sirkulaattorilla 6–10 tuntia. Avaa pakkaus, kaada nesteet astiaan ja ota liha erikseen. Kuivaa lihan pinnat paperilla. Lihan tulisi olla 57 asteista.

Kuumenna öljy paistinpannussa. Paista lihan pinnat kauttaaltaan. Lisää lopuksi voi, valkosipulin kynnet ja yrtit. Valele sulaa voita lihan pintaan lusikalla. Jäähdytä liha vakuumipussissa vakuumoituna (valkosipulit ja yrtit voi jättää maustamaan). Leikkaa jäähtynyt liha annospaloiksi veitsellä tai leikkelekoneella.

Tarjoa paisti esim. kauden kasvisten kanssa.

 

Resepti on testattu TAMKin restonomiopiskelijoiden toimesta.

Honkaniemen tila
Honkaniemen tila