Lähiruoan osuutta julkisten keittiöiden ostoissa on tutkittu Helsingin Yliopiston Ruralia-insituutissa 2013. Kyselytutkimuksen tuloksia päivitettiin jatkokyselyllä 2019. Kyselyn päätuloksista näemme, että lähiruoan osuudessa on suurta vaihtelua. Rannikon vahvat maatalousmaakunnat ovat hyvin eri asemassa kuin teollisuus- ja palveluvetoiset maakunnat. Positiivista on kotimaisten ostojen tuntuva nousu 78 %:sta 83 %:iin. Puhutaan kymmenien miljoonien eurojen aluetaloudellisesta potista suomen ruokasektorille.

Julkisten ostajien taloustilanne ja reunaehdot ovat sen verran vaativia, että suorille lähiostoille on nykytilanteessa vaikea nähdä merkittävää kasvupotentiaalia. Pieniä onnistumisia kannattaa silti hakea. Tärkeintä on ostaa yhä enemmän kotimaista. Kenties voisimme jopa sanoa, että julkisille keittiöille kotimainen on lähiruokaa?

Artikkeli Aitoja Makuja -lehdessä 11.3.2020

Tutkimusraportti Helsingin Yliopiston julkaisuissa

Kuva: oman maakunnan elintarvikeostojen osuus % kaikista ostoista

Lähde: Ruralia-Instituutin raportti 201