Suomen kumppanuusmaatilojen verkosto Kumppanuusmaatalous ry on osa kansainvälistä CSA-verkostoa. 11 maatilan ja yhteisön 21.2. julkaiseman manifestin mukaan ”tämänhetkisen ruokakriisin – niin kuin myös useiden muiden yhteiskunnallisten kriisien ja levottomuuksien – suurin ongelma on viljelijöiden epäreilu kohtelu globaalin markkinatalouden kovassa ja häikäilemättömässä otteessa. Kumppanuusmaatalous tarjoaa valoisampaa tulevaisuutta mallina, jossa kuluttajat sitoutuvat tietoisesti jakamaan tuotannon riskit ja hyödyt.”

Lue koko manifesti täältä

Ruokamanifestin mukaan reilu paikallinen ruokatalous, ja etenkin kumppanuusmaatalous, on tehokas työkalu maailmanlaajuisen ruokasuvereniteetin palauttamiseksi. Lisäksi kumppanuusmaatalous ”on tehokas keino edistää terveyttä ja taistella parempien ravitsemustottumusten puolesta.” Suomalaisen manifestin mukaan tuottajien ja heidän asiakkaidensa tulisi luoda yhteistyössä ” luottamukseen perustuvia paikallisia sosiaalis-taloudellisia rakenteita. Tämä edistää myös aloitekykyä ja itseluottamusta, ja tällaisissa rakenteissa maataloustuotannon riskit sekä informaatio jaetaan.”

Mitä on kumppanuusmaatalous (CSA)?

Liike on saanut alkunsa 1960-luvun Japanissa, jossa naiset olivat huolissaan maatalouskemikaalien turvallisuudesta ja halusivat tarjota lapsilleen puhdasta paikallista ruokaa. Huolen seurauksena syntyi ensimmäinen kumppanuus jakamaan paikallisesti kohtuuhintaista, terveellistä, turvallista, ravitsevaa ja mahdollisimman vähän prosessoitua ruokaa ilman kemikaaleja ja torjunta-aineita.

Lue lisää kumppanuusmaataloudesta Pirkanmaalla ja laajemmin Suomessa.

Manifesti kokonaisuudessaan https://blogs.helsinki.fi/kumppanuusmaatalous/ruokamanifesti-2022/