Pirkanmaan Ruokafoorumi on kokoontunut kevään ja alkukesän aikana kahdesti pohtimaan toimintamuotojaan. Keskustelutilaisuuksiin on osallistunut laajasti edustajia maakunnan eri ruokasektorin sidosryhmistä. Toimintaan pääsee vielä mukaan – Ruokafoorumi ei ole suljettu klubi! Ruokafoorumin käynnistämisessä tukena toimii Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI ja heidän johtava asiantuntijansa Valtteri Laasonen.

Katso tästä Ruokafoorumin Kick-off tilaisuus lokakuulta 2021.

Verkoston tärkeitä tavoitteita

Ruokafoorumin tavoitteisiin kuuluu mm. Pirkanmaalainen ruokastrategia, josta löytyy kunnianhimoinen ote hiilineutraaliustavoitteeseen. Toinen tärkeä tavoite on uusien lyhyiden ruokaketjujen syntyminen ja että näissä menestyisi kehittyviä maatilayrityksiä ja pieniä jatkojalostajia. Tulevaisuusvisiossamme nämä menestystarinat näkyvät vahvasti ja vetävät puoleensa uusia yrittäjiä. Ruokafoorumissa yhteistyö eri tahojen välillä toimii ja kehityshankkeet edistävät sujuvasti kestävää Pirkanmaalaista ruokajärjestelmää.

Kehittämisryhmä työssään

Kehittämisryhmä työssään

Ruokafoorumi kuuntelee tarkalla korvalla alan sidosryhmiä, ilmastoruokaohjelmaa ja lähiruokaohjelmaa. Tulevaisuuden ruokajärjestelmä on asiakaslähtöinen, monimuotoinen ja osallistava. Alkutuotanto perustuu uudistaviin menetelmiin ja alkuperällä on merkitystä.

Tilaisuuden videossa voit kuunnella jälkikäteen Ahlmanin, ELY-keskuksen, ja Pirkanmaan Liiton alustukset Ruokafoorumille, sekä Keski-Suomessa jo tehdystä ruokasektorin koordinaatiotyöstä. Ahlmanin osuuden avaa projektipäällikkö Antti Luomala. ELY-keskukselta äänessä on maaseudun kehittämisen asiantuntija, ohjelmavastaava Jere Talvitie. Pirkanmaan Liitolta puhuu aluekehitysjohtaja Päivi Myllykangas. Videon lopussa voit myös tutustua työpajan tarkempiin tuloksiin ja saada ideoita siitä, mihin sinä tai organisaatiosi haluatte lähteä mukaan. Haluatteko esimerkiksi osallistua hanketreffeihin tai tulla vierailemaan alan kehittämisryhmään? Kiinnostaako sinua osallistuminen Ruokafoorumin Tulevaisuusparlamenttiin? Entä haluaisitko jonkun tietyn asiantuntijan Ruokafoorumi-podcastin vieraaksi? Onko sinulla joku paikallinen idea, johon etsit kumppaneita, resursseja ja sparrausta? Kaikki nämä ja enemmän Ruokafoorumi mahdollistaa.

 

sipulinippuja pöydällä

 

 

Mitä Ruokafoorumissa seuraavaksi tapahtuu?

Järjestämme MDI:n kanssa 2021 vielä yhden työpajan Ruokafoorumin tiekartan viimeistelemiseksi ja tämän jälkeen toiminta toden teolla alkaa. Uudistamme myös Ruokafoorumin verkkosivut tämän jälkeen. Loppukesästä julkaistaan myös Ruokafoorumi-podcast, jossa keskustellaan todella moniäänisesti alan tärkeistä teemoista. Mukana mm. maatalouden moniottelija Timo Jaakkola, tutkija-viljelijä Juuso Joona, Mantereen tilan Niina Mayer, markkinoinnin professori Hannu Saarijärvi, uudistavan viljelyn tutkija Galina Kallio ja muita.

Verkostolle on tunnistettu työpajoissa kolme roolia ja kuhunkin näistä on löydetty tärkeimpiä tavoiteltavia vaikutuksia, joiden pohjalta Ruokafoorumi tulee toimimaan. Katso videosta tarkemmin, mitä on luvassa!

  1. Kehittämisverkosto
  2. Oppimis- ja viestintäverkosto
  3. Ohjelmatyön verkosto