Herneaika jatkuu parhaimmillaan, ja eihän mikään voita tuoreita herneitä sellaisenaan. Oman maan tuoreet herneet tai lähitorilta ostetut herneet sopivat mainiosti myös hernepestoksi leivälle, perunoiden ja kalan kera tai vaikka kasvisten dippikastikkeena. Hernepesto on nopea surauttaa tehosekoittimella, eikä haittaa, vaikka pesto jäisi hiukan karkeammaksikin.

Herkkujuustolan Vilho-juusto antaa hernepestolle terävyyttä ja täydentää sen makua. Herkkujuustolan maukkaat juustot syntyvät Mouhijärvellä sveitsiläisen juustoperinteen mukaan suomalaisista, lähiseudun raaka-aineista. Herkkujuustolan juustomestari Peter Dörig on tuonut mukanaan Suomeen rakkauden juustoihin ja jalostanut sveitsiläiset juustomaut suomalaiseen pöytään sopiviksi. Herkkujuustolan juustojen nimien alkuperä juontaa juurensa juustomestarin kotipaikan aiemmista asukkaista.

Herneaika jatkuu vielä hetken aikaa. Nyt onkin hyvä aika hyödyntää proteiinipitoinen kesäherkku myös tuorehernesosekeittona unohtamatta myöskään kesäkeittoa.

Perinteinen kesäinen herkku herneistä on apposet. Keitä herneitä palkoineen suolalla maustetussa vedessä 5-10 minuuttia, niin että herneet jäävät vielä napakoiksi. Kaada vesi pois ja nauti heti voisulan kera.

Ainesosat

  • 2 dl tuoreita herneitä
  • 1–2 valkosipulinkynttä
  • 1 nippu persiljaa (n. 15 vartta)
  • 3/4 dl Neito-rypsiöljyä
  • 3–4 rkl raastettua Herkkujuustolan Vilhoa
  • 2–3 tl sitruunamehua
  • ½ tl suolaa
  • ripaus rouhittua mustapippuria

Ohjeet

Mittaa herneet, persiljanlehdet ja kuoritut valkosipulinkynnet tehosekoittimeen. Hienonna karkeaksi soseeksi. Lisää öljyä tipoittain, kunnes seos on tasaista tahnaa. Lisää joukkoon myös juustoraaste, sitruunamehu, suola ja pippuri. Anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.