EtusivuReseptitLeivontaHildegardin äly- ja hermopiparit

Joulun pipareiden tilalle sopivat mainiosti spelttijauhoista valmistetut Hildegardin äly- ja hermopiparit. Ohje on peräisin 1100-luvulta. Hildegardin mukaan pipareita tulisi nauttia päivittäin 2–4 kappaletta, sillä ne kirkastavat älyä, rauhoittavat mieltä ja antavat energiaa.

Spelttijauhot antavat pipareihin mukavan rapeuden. SunSpelt on ollut ensimmäisiä Suomessa, joka on tuonut spelttiä kuluttajille tunnetuksi jo reilun kymmenen vuoden ajan. Speltti sopii hyvin leivontaan ja ruoanvalmistukseen. SunSpeltin valikoimasta löytyy spelttivehnästä valmistettuja jauhoja, hiutaleita, leseitä, suurimoita, näkkäriä, kuitua ja lakritsaa. Mukava uutuus SunSpeltiltä on spelttikuitulisä, joka sopii leivontaan, smoothiehin ja vaikkapa viilin kera nautittavaksi. Spelttikuitulisää on saatavana maustamattomana sekä mustikalla ja tyrnillä maustettuna.

Ainesosat (noin 70 piparia)

  • 225 g voita
  • 1½ dl ruskeaa sokeria
  • 1 kananmuna
  • noin 5 dl SunSpeltin puolikarkeaa spelttivehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • ½ tl vaniljasokeria
  • 1½ tl kanelia
  • ½ tl muskottipähkinää
  • 1/4 tl neilikkaa
  • 1dl mantelijauhetta

Lisäksi voiteluun kananmunaa ja pinnalle mantelilastuja.

Ohjeet

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna vatkaten. Lisää jauhot, joihin loput aineet on sekoitettu. Muovaile taikinasta kaksi tankoa, joiden halkaisija on noin 2 cm.  Kääri tangot voipaperiin ja anna kovettua jääkaapissa yön yli. Leikkaa tangosta noin 1 cm:n paksuisia viipaleita leivinpaperilla vuoratulle pellille. Voitele viipaleet kevyesti kananmunalla ja ripottele niiden pinnalle mantelilastuja. Paista pipareita 175 asteessa 10-15 minuutin ajan.