EtusivuPääruoat, Reseptit, YlämaankarjaJonkan tilan Rouheat piiraat Highland cattle -jauhelihasta

Akaan Kylmäkoskella sijaitseva Jonkka Highland on luomutila, jossa ylämaankarja laiduntaa ulkona ympäri vuoden. Ylämaankarja viihtyy hyvin Suomen luonnossa myös talvella, koska niiden nahka on kaksi kertaa tavallisen naudan nahkaa paksumpi ja sillä on kaksinkertainen karvapeite. Pusikoiden raivaajana ylämaankarja on verraton – sille maistuvat myös havupuut.

Jonkan tilalta lihan tilaaminen onnistuu parhaiten soittamalla ja sopimalla.
Lue lisää Jonkka Highlandista ja sen ylämaankarjasta täältä.

Herkulliset Ratapihan rouheat piiraat valmistuvat maukkaasta ylämaankarjan jauhelihasta. Reseptillä tulee noin 30 piirasta (n. 70g / kpl).

Ainesosat

Piirastaikina:

  • 600g Vettä
  • 300g Perunamuusijauhetta
  • 630g Vehnäjauhoja
  • 80g Voita
  • 20g Suolaa
  • 25g Tuorehiivaa

Täyte:

  • 250g Jonkan tilan ylämaankarjan jauhelihaa
  • Pizzajuustoa hyppysellinen per piiras

Tomaattikastike:

  • 200g Tomaattipyrettä
  • 5g Suolaa
  • 5g Mustapippuria
  • 2g Oreganoa
  • 2g Savupaprikajauhetta
  • 1g Timjamia

Ohjeet

Sekoita taikinan ainekset keskenään, ja vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan levätä 20min. Taikinan levätessä valmista tomaattikastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään, ja laita kastike jääkaappiin lepäämään

Valmista taikinasta 30-40g painavia ympyränmuotoisia taikinakuoria kaulimalla taikinasta noin ½ cm paksuinen levy, ja painelemalla levyistä muotilla ympyröitä.

Sekoita ylämaankarjan jauheliha tomaattikastikkeeseen, sekä halutessasi juusto. Täytä taikinakuoret jauheliha-tomaattikastikemassalla. Lisää valmista massaa yli toiseen reunaan kiinni taskuksi. Nipistele reunat kiinni sormin, haarukalla, tai piirakkamuottia apuna käyttäen.

Paista piirakoita 200-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia, kunnes taikinakuori on kypsää, sekä saanut kullanruskean värin. Piiraita voi myös friteerata 180-asteisessa öljyssä niin kauan, kunnes taikina on kypsä.

 

Resepti on testattu TAMKin restonomiopiskelijoiden toimesta.

tutustu Jonkka Highlandin tarinaan täältä