Haltijan biodynaamisen tilan toiminnan ytimenä on monipuolisen, regeneratiivisen tilakokonaisuuden ylläpito. Tuotamme laadukasta ruokaa ja tuemme luonnon monimuotoisuutta. Tilalla on nautoja, lampaita, ankkoja, mehiläisiä ja puutarhaviljelyä.

Tuotantotapamme

Eläimet

Tilaorganismi on sitä terveempi, mitä monimuotoisempi se on ja näin ollen jokainen eläinlaji tuo kokonaisuuteen oman arvokkaan lisänsä. Alkuperäisrotuisilla kotieläimillä on yhteinen kulttuurihistoria kullakin alueella eläneiden ihmisten kanssa. Kulkiessamme kohti tulevaisuutta haluamme kulkea sinne yhdessä eläinten kanssa. Kotieläimet ovat tuhansia vuosia ihmisten kanssa eläessään domestikoituneet niin, että vuorovaikutussuhde on syvä ja molemminpuolinen. Ihmisen tehtävä on huolehtia kotieläimistä rakastaen ja niiden lajinomaiset tarpeet täyttäen.

Haltijan tilan märehtijöillä on arvokas rooli tilan ravinteiden kierrättäjinä. Niitä pidetään ensisijaisesti siksi, että saadaan arvokasta karjanlantakompostia puutarhan luonnonmukaiseen lannoitukseen ja voidaan ylläpitää uhanalaisia laidunbiotooppeja. Lajinmukaiseen elämään kuuluu elää osana laumaa, joka tuottaa jälkeläisiä vuoden kierron luonnollisessa rytmissä. Tasapainoisessa hyvin suunnitellussa maatilakokonaisuudessa eläimiä on sen verran, että ne saavat ruokansa tilan pelloilta ja laitumilta ja tuottavat juuri sopivasti lantaa tilan peltojen tarpeeseen. Vuosittain teurastetaan saman verran eläimiä kuin niitä syntyy. Lihaa tuotetaan tällaisessa kokonaisuudessa luonnon kantokyvyn sallima määrä.

Kasvit

Tilan kasvillisuus asettuu sille maantieteellisesti, geologisesti ja ilmastollisesti määräytyviin raameihin. Maaperä ja ilmansuunnat ovat pysyviä tekijöitä, joihin viljelijä havaintojensa kautta luo suhteen ja asettelee kasvattamansa kasvit niille suotuisimmiksi katsomilleen paikoille. Järvet ja maan pinnanmuodot mahdollistavat joitain asioita ja rajaavat toisia pois. Maanviljelijä muokkaa valinnoillaan maisemaa ja lokaatio muokkaa maatilaa. Lukemalla luonnon suuria rytmejä, viljelijä voi hoitaa tilaa niin, että maatilaorganismin yksilöllisyys ilmenee sekä viljelykasvien että ympäröivän luonnon hyvinvointina.

Tuotteemme

Myymme naudan, lampaan ja karitsan lihaa ja lihajalosteita sekä hunajaa, kasviksia ja kukkia kuluttajille ja ravintoloille. Lampaiden villa jalostetaan langoiksi ja neuleiksi ja taljat muokataan käyttötaljoiksi.

Jatkojalosteiden valikoima vaihtelee sesongin mukaan – saatavilla on mm. erilaisia makkaroita.

Tuotteidemme saatavuus

Lihaa myydään muutaman kerran vuodessa ja tieto myyntiin tulevista eristä jaetaan sähköpostilla tietonsa meille antaneille. Listalle voi ilmoittautua osoitteeseen info(at)haltijatila.fi.

Tilavierailut

Vierailut on keskitetty tapahtumiin ja kursseihin.
Vuoden 2022 kurssit ja tapahtumat:

28.-29.5. Alkukesän heleyttä; kasvivärjäyskurssi
2.7. Ankan kotitarvekasvatus ja teurastus
21.7. Saippuaa luonnonmateriaaleista
30.7. Villiyrttien voimaa mielelle ja keholle; hemmottelupäivä
24.8. Kukkakimppu luomukukista ja luonnonmateriaaleista
27.8. Luonnonkoruja metsien ja niittyjen materiaaleista
3.-4.9. Syksyn sävyjä kasviväreistä; värjäyskurssi
10.9. Lähiruokapäivä
17.9. Ankan kotitarveteurastus

Katso päivittyvät tapahtumien ja kurssien tiedot: haltijantila.fi/tapahtumat

Yhteystiedot
Haltijan tila
Ruisvainiontie 24, 37470 Vesilahti

Yhteyshenkilö
Ira Hellsten
0415289672
ira.hellsten(a)haltijantila.fi

Viestintä
kotisivut: www.haltijantila.fi
Facebook-sivut: www.facebook.com/haltijantila