Satohuone, ruokatarinoita Pirkanmaalta

Moro!

Satohuone on Tampereen Ristinarkussa sijaitseva yhden hengen kaupunkiviljely-yritys, joka tuottaa kestävillä menetelmillä tuoreita sieniä (osterivinokasta) ja syötäviä versoja Pirkanmaan alueelle. Tuoretuotteiden lisäksi tarjolla on sienten kotikasvatustarvikkeita. Yritykseni lähtökohtana on tarjota lähiruokaa, joka tekee oikeasti hyvää.

Minä, Antti, perustin Satohuoneen loppuvuodesta 2021. Palkkatöissä en kokenut pääseväni toteuttamaan itseäni ja arvojani haluamallani tavalla, ja alanvaihtopohdinta päättyi yllättävän lähelle: rakkaasta harrastuksesta sientenviljelyn parissa tuli työ, ja tilat löytyivät kolmen kilometrin päästä kotoa.

Yrittäjänä ja sienitarhurina minulle on tärkeää että voin tarjota asiakkailleni tuoretta, laadukasta, puhdasta, kestävästi tuotettua ja huipputerveellistä lähiruokaa, jota voi nauttia hyvällä omallatunnolla. Haluan edistää työlläni kestävän kehityksen ja paikallisen kaupunkiviljelyn mahdollisuuksia, paikata ammottavan puutteen laadukkaan osterivinokkaan saatavuudessa Pirkanmaalla, sekä inspiroida muita kasvattamaan itse ruokaansa – vaikka keskellä kaupunkia.

Satohuone, ruokatarinoita Pirkanmaalta

Tuoretta osterivinokasta

Tuotantotapamme

Kaiken tuotannon ja oikeastaan koko yrityksen lähtökohtana on ympäristöystävällisyys ja ekologinen kestävyys.

Tuotteet viljellään vertikaaliviljelynä eli kerrosviljelynä, joka säästää huomattavasti viljelypinta-alaa ja energian tarvetta. Vertikaaliviljely mahdollistaa myös viljelyn kaupunkialueella; Satohuoneelta Tampereen keskustaan on kuutisen kilometriä matkaa. Tämä puolestaan takaa pienet kuljetuspäästöt, pienen hävikin ja taatusti tuoreet tuotteet. Ekologiset tuotepakkaukset, led-valot ja ilmalämpöpumppu kuuluvat myös asiaan.

Kierrätys on Satohuoneella tärkeässä roolissa: Kasvualustoina käytetään sivuvirtamateriaaleja ja käytön jälkeen ne kierrätetään AhlmanEdun oppilaitokseen, jossa niissä tehdään bioaktiivista kompostia ja maanparannusainetta. Myös sienten kasvaessaan tuottama hiilidioksidi ja lämpö kierrätetään versoille, jotka sitovat hiilidioksidia yhteyttäessään ja pienentävät näin hiilijalanjälkeä entisestään. Myymättömät sienet kuivataan ja hyödynnetään muissa tuotteissa, ja versot lahjoitetaan seurakunnan ylläpitämään Ruokapankkiin josta ne päätyvät ruoka-apua tarvitseville.

Satohuoneen kaikki tuotteet viljellään käsityönä puhtaasti ilman minkäänlaisia torjunta-aineita, lisäaineita tai säilöntäaineita. Kaikki versojen siemenet ovat käsittelemättömiä ja GMO-vapaita. Hyvä elintarvikehygienia ja kontrolloidut ympärivuotiset kasvuolosuhteet vähentävät hävikkiä ja takaavat laadukkaan tuotteen.

Tuotteemme

Tuotteeni sopivat kaikille hyvästä ruoasta kiinnostuneille, niin kotikokeille kuin ammattilaisillekin, jotka arvostavat pientuottajan puhdasta ja terveellistä lähiruokaa.

Päätuotteeni on osterivinokas, joka on mieto ja umaminen gourmet-ruokasieni jonka koostumus on lihamaisen napakka. Se ei lötkisty eikä luovuta nestettä pannulle. Suoraan leikkuulaudan kautta pannulle öljyn tai voin kanssa, ja kullanruskeaksi paistamisen jälkeen suola ja pippuri – muuta ei tarvita. Sopii hyvin monenlaisiin ruokiin kuten wokkeihin, pastaan, keittoihin tai pizzaan. Sisältää metsäsieniä vähemmän sienisokeria joten sopii monille muutoin sienistä vatsavaivoja saaville.

Äärimmäisen ravinnerikkaat versot ovat myös todellista hyvän mielen ruokaa. Niitä voi rouskia sellaisenaan tai laittaa salaattiin, smoothieihin, leivän päälle tai ruoka-annosten viimeistelyyn.

Lisäksi tarjolla on sienten kotikasvatustarvikkeita niin sisä- kuin ulkokasvatukseen. Palkitseva ja maukas harrastus!

Satohuoneen sivuilta voit lukea lisää tuotteista ja tuotannosta.

Satohuone, ruokatarinoita Pirkanmaalta

Pinkki retiisinverso kasvamassa

Tuotteidemme saatavuus

Tuotteita on saatavilla ympäri vuoden Satohuoneen omasta verkkokaupasta kotiinkuljetuksella, muutamasta REKO-ruokapiiristä (Tammelantori, Ahlman, Hervanta, Kangasala, Nokia ja Ylöjärvi) sekä useista ruokakaupoista Tampereen alueella.

Lisäksi tuotteita pääsee maistelemaan huippuammattilaisten valmistamina monissa Tampereen parhaissa ravintoloissa.

Satohuone, ruokatarinoita Pirkanmaalta

Lehtikaalinverso on lempeä ja ravinteikas

Satohuone, ruokatarinoita Pirkanmaalta

Asiakkaan sienipenkki

Yhteystiedot
Satohuone
Kässälänkatu 4
33560 Tampere

Yhteyshenkilö
Antti Länsisalmi
antti(a)satohuone.fi
045 135 0206

Viestintä
Kotisivut: www.satohuone.fi
Facebook: Satohuone
Instagram: satohuone

Satohuone, ruokatarinoita Pirkanmaalta