EtusivuReseptitLeivontaKäpälämäen Herkun tyrnijuustokakku

Pääsiäinen on jo tuloillaan. Tyrnijuustokakku sopii juhlapöydän kruunuksi tai kahvin kera nautittavaksi. Keväisen raikas juustokakku maistuu pirteän kirpeältä tyrniltä ja lempeän makealta appelsiinilta. Tyrnin maku juustokakkuun tulee Käpälämäen Herkun kirpsakasta tyrnihillosta. Halutessaan kakun voi koristella vaikka pienillä pääsiäismunilla tai muilla pääsiäisherkuilla.

Käpälämäen Herkku on pieni perheyritys, joka sijaitsee Urjalassa. Käpälämäellä valmistetaan hunajaa sekä marjaisia ja hedelmäisiä herkkuja. Tuotevalikoimassa on oman tilan hunajaa, eri makuisia marjajauheita, tyrnichutneytä ja tyrni- sekä vadelmahilloa. Joulusesongin tuotteita ovat marja- ja hedelmäglögit sekä herkkulahjat. Syksyisin syys- ja lokakuussa Käpälämäen tilalla toimii mehuasema. Samassa pihapiirissä toimii myös Pompula, joka valmistaa iloisia asusteita ja kodin piensisustustuotteita.

Käpälämäen Herkun tuotteita on saatavilla Pirkanmaalla K-Supermarket Marista Urjalasta. Lisäksi tuotteita on saatavilla sopimuksen mukaan suoraan Käpälämäen Herkulta Urjalasta.

Ainekset (8 annosta)

Kakkupohja

  • 1 kananmuna
  • ½ dl sokeria
  • ¼ dl vehnäjauhoja
  • ¼ dl perunajauhoja
  • 2 tl kaakaojauhetta
  • ¼ tl leivinjauhetta

Täyte

  • 2dl vispikermaa
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 100 g Käpälämäen Herkun tyrnihilloa
  • ½ dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • appelsiinin kuorta
  • 4 liivatelehteä

Kiille

  • 160 g Käpälämäen Herkun tyrnihilloa
  • ½ dl tuorepuristettua appelsiinimehua
  • ¼ dl sokeria
  • 2 ½ liivatelehteä

Koristeet

  • 2dl vispikermaa
  • strösseleitä, suklaamunia tai karkkeja

Ohjeet

Vatkaa kananmuna ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi käsivatkaimella. Yhdistä ja sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuivat aineet muna-sokerivaahtoon siivilän läpi. Sekoita massa varovasti nuolijan avulla tasaiseksi. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan, joka on läpimitaltaan noin 20 cm. Paista uunissa 200 asteessa muutaman minuutin ajan.

Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Pese ja raasta appelsiinin kuori. Yhdistä tuorejuusto, tyrnihillo, sokerit ja appelsiinin kuoret. Vatkaa ainekset sekaisin. Sulata liivatteet kattilassa pienessä tilkassa appelsiinimehua. Kaada liivateseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen tuorejuustomassaan. Yhdistä lopuksi kermavaahto hellästi nuolijalla käännellen muun massan joukkoon. Kaada valmis täyte irtopohjavuokaan suklaakakkupohjan päälle. Painele ja tasoita täyte tasaiseksi nuolijan avulla. Peitä vuoka kelmulla ja laita se jääkaappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi tai seuraavaan päivään saakka.

Purista appelsiinista mehu. Mittaa mehu, tyrnihillo ja sokeri kattilaan. Liuota maissitärkkelys tilkkaan appelsiinimehua. Kun liemi kattilassa höyryää, kaada maissitärkkelys ohuena nauhana koko ajan sekoittaen kattilaan. Sekoita koko ajan, kunnes seos kiehahtaa, ja nosta kiehahtanut seos pois liedeltä. Anna jäähtyä viileäksi ja levitä kakun päälle tasaiseksi palettiveitsen avulla.
Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Pursota kerma pursotinpussia ja tyllaa apuna käyttäen kakun päälle. Koristele strösseleillä, suklaamunilla tai muilla karkeilla.