EtusivuJälkiruoat, Leivonta, ReseptitKarpalo-kinuski-tattarileivokset

Pirteän makeat ja gluteenittomat karpalo-kinuski-tattarileivokset soveltuvat mainiosti itsenäisyyspäivän herkuksi. Leivoksessa maistuvat pakkasen puraisemat kirpeät karpalot, makea kinuski sekä suomalainen tattari. Kokonaisuuden kruunaa ripaus tomusokeria, joka luo talven tunnelmaa annokseen.

Ahlmanin Tilameijeri toimii Tampereella osana Ahlmanin koulun Säätiötä. Tilameijerin tuotteet valmistetaan oman tilan suomenkarjan lehmien maidosta. Meijerissä maidosta tehdään erilaisia juustoja ja hapanmaitotuotteita aitona käsityönä perinteitä vaalien. Ahlmanin tilan rahka on täyteläisen kermaista, ja se soveltuu erinomaisesti leivontaan tai syötäväksi sellaisenaan.

Keksitaikinaan tulee tavanomaisten kaurahiutaleiden sijaan Keskisen Myllyn tattarihiutaleita. Pohjois-Pirkanmaalla Vilppulassa toimiva Keskisen mylly jalostaa tattaria jauhoiksi, suurimoiksi, rouheeksi ja hiutaleiksi. Tattarihiutaleet ovat litistettyä tattaria, jotka soveltuvat raaka-aineeksi tavanomaisiin puuroihin sekä leivontaan, ja erityisesti piirakkapohjiin ja kekseihin. Keskisen myllyn tuotteita voi käyttää myös pääruoissa. Tutustu esimerkiksi suppilovahvero-tattariton ohjeeseen.

Ainesosat

  • 100g voita
  • 3dl Keskisen Myllyn tattarihiutaleita
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 rkl Keskisen Myllyn tattarijauhoja
  • 1tl leivinjauhetta
  • 1 kananmuna
  • 1 ½ dl vispikermaa
  • 170g Ahlmanin Tilameijerin maitorahkaa
  • 100g karpaloita
  • ¼ dl sokeria
  • 1dl kuohukermaa
  • 1dl fariinisokeri

Koristeeksi tuoreita karpaloita

Ohjeet

Tattarilastut

Sulata voi ja anna jäähtyä. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää viimeisenä kananmunat ja sekoita kunnolla. Muotoile taikinasta 24 kappaletta ohuita, noin 5 cm halkaisijaltaan olevia keksejä. Paista keksit 200 asteessa noin 7 minuutin ajan. Halutessasi voit ottaa lämpöisistä kekseistä muotilla säännöllisiä ympyröitä tai vaikka sydämiä.

Täyte

Vaahdota vispikerma. Yhdistä kermavaahtoon maitorahka ja karpalot. Mausta vielä sokerilla.

Kinuski

Mittaa kuohukerma ja fariinisokeri kattilaan. Anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia. Kinuski on valmista kun seos on paksuuntunut.

Leivosten kokoaminen

Laita keksi pohjan päälle karpalorahkaa ja pirskota rahkan päälle kinuskia. Kokoa kaikki kolme kerrosta samalla tavalla. Päällimmäiseen kerrokseen voit laittaa enemmän kinuskia. Viimeistele leivos tuoreilla karpaloilla ja ripauksella tomusokeria.