EtusivuLisukkeet ja salaatit, Pääruoat, ReseptitKaurahelmisalaatti Uusi-Laurilan luomutilan kaurasta

Luomutila Uusi-Laurila on viljellyt luomukauraa Orivedellä vuodesta 1998 lähtien. Vuonna 2015 tilan isäntä Iiro Lehtonen hankki oman myllyn, jolla luomukaura jauhetaan itse erilaisiksi kauratuotteiksi. Tilan omasta kaurasta valmistuu kokonaisia kaurahelmiä, ja lisäksi kauraa jauhetaan kaurahiutaleiksi ja -jauhoiksi. Kauratuotteita valmistetaan aina tarpeen mukaan, joten niiden tuoreus on taattu. Koska kaura viljellään itse ja jauhetaan omassa myllyssä, jossa ei käsitellä muita viljoja, soveltuu se myös gluteenittomaan ruokavalioon. Luomutila Uusi-Laurilan kauratuotteita on saatavana REKO-myyntipisteistä Tampereelta sekä Oriveden REKOsta. Myyntipäivät ilmoitetaan tilan Facebook-sivuilla.

Uusi-Laurilan kaurahiutaleista valmistuu pehmeä kaurapuuro hiutaleita hiljalleen hauduttamalla. Makoisa kaurahelmipuuro valmistuu joko uunissa hauduttamalla tai liedellä keittämällä. Kaurajauholla puolestaan voidaan korvata leivonnassa osa muista jauhoista.

Kaurahelmet sopivat mainiosti myös ruokaisan salaatin pohjaksi. Kaurahelmet kypsennetään ensin, ja mukaan lisätään sopivat makuaineet. Kaurahelmistä valmistettu salaatti saa maustua viileässä hetken ennen tarjoilua. Kaurahelmet sopivat myös wokkityyppisen kauraton valmistamiseen, jolloin ne kypsyvät noin 20 minuutissa sopiviksi.

Ainekset (4 annosta)

  • 2 dl Luomutila Uusi-Laurilan kaurahelmiä
  • 1 l vettä
  • 1 tl suolaa
  • 1 ruukku lehtipersiljaa
  • 1 punasipuli
  • ½ Heikkisen puutarhan kurkku

Kastike

Ohjeet

Lisää kaurahelmet kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen. Anna kypsyä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Kaada keitinvesi pois ja huuhtele kylmällä vedellä. Laita siivilään valumaan.

Sekoita kastikkeen aineet ja kaada kastike jäähtyneiden kaurahelmien päälle. Kuutioi punasipuli ja kurkku pieniksi kuutioiksi. Sekoita ne ja hienonnettu lehtipersilja kaurahelmien joukkoon. Anna maustua noin 30 minuuttia.

Tarjoa salaatti sellaisenaan tai aterian lisäkkeenä. Ruokaisamman kaurahelmisalaattista saat, kun lisäät joukkoon savustettua kalaa, juustoa, keitettyä kananmunaa tai kypsää kinkkua.