EtusivuReseptitJälkiruoatKesän jälkiruoka kutunjuustosta

Kesän ensimmäiset mehevät mansikat ja niillä herkuttelu kuuluvat juhannukseen. Mansikkasadosta kannattaa nauttia tuoreeltaan runsain mitoin, ja tietysti mansikkakakut ja -leivokset kruunaavat juhannuksen kahvipöydän. Mansikat sopivat jälkiruokien ja juomien lisäksi hyvin myös erilaisiin salaatteihin.

Pirkanmaan mansikkatiloilla ensimmäiset mansikkasadot kypsyvät juhannuksen tienoilla.
Pirkanmaalaisia mansikan suoramyynti- ja itsepomintatiloja löytyy Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton sivuilta. Omalta asuin- tai lomapaikkakunnalta voi löytyä mansikkatiloja vielä lisääkin.

Kutunjuusto on mainio makupari mansikan kanssa. Kutunjuustoa on perinteisesti valmistettu Sastamalan suunnalla, ja paikkakunnalla on edelleen kutunjuuston valmistajia. Peevon tilan pienjuustolassa kutunmaidosta valmistetaan vuohenjuustoa perinteisellä menetelmällä. Salaattijuustoa valmistetaan sekä suolaliemessä että mausteyrttiöljyssä. Peevon tilalla on noin 300 vuohta, joiden maidosta osa käytetään tilan omiin tuotteisiin ja osa toimitetaan Juustoportti Oy:lle. Peevon tilan juustomestari Maarit Tuominen on valmistanut kutunjuustoa jo aiemmin omassa kutunmaitojuustolassaan Ruovedellä. Kiinnostus vuohenmaidosta valmistettuihin tuotteisiin on lisääntynyt, joten nykyisin tilalla myös pastöroidaan vuohenmaitoa, jota myydään pullotettuna.

Peevon tilan kutunjuustoa voi ostaa Sastamalan alueen kaupoista, Tampereelta muun muassa Sokokselta, Stockmannilta, Kalevan Prismasta ja Kauppahallin Herkkuveräjästä. Muita myyntipaikkoja voi tiedustella suoraan tilalta, ja tuotteita myydään myös suoraan tilalta tilausten mukaan.

Peevon tila valmistaa myös kutunmaidosta kosmetiikkaa ilman säilöntäaineita.

Ainekset (4 annosta) 

  • 1 pkt Peevon tilan kutunjuustoa
  • 4 dl pirkanmaalaisia mansikoita
  • juoksevaa pirkanmaalaista hunajaa

Ohjeet

Viipaloi kutunjuusto ja lohko mansikat. Levitä kutunjuuston päälle hunajaa ja tarjoa mansikoiden kera jälkiruokana.