EtusivuReseptitLisukkeet ja salaatitMajatalo Henkireiän marja-aroniaketsuppi

Marja-aroniasato kypsyy useimmiten vasta lokakuussa poimintakuntoon. Marja-aronia on monelle tuttu marja, mutta lähinnä yksittäisenä pensaana. Marja-aronia sekoitetaan monesti koristearoniaan, joka on nimensä mukaisesti ensisijaisesti koristepensas. Koristearonian marjat ovat pienempiä eivätkä aivan yhtä hyviä, mutta nekin ovat syötäviä.

Majatalo Henkireikä Juupajoella on kasvattanut luomumarja-aronioita jo vuodesta 1991 alkaen. Neljän hehtaarin alalla kasvaa 2500 marja-aroniapensasta täynnä meheviä, makoisia, mustia marjoja. Luomutilan päätuotantosuunta on marjanviljely, ja satoa saadaan marja-aronian lisäksi musta- ja -punaherukasta sekä vadelmasta. Tilalla tuotetaan myös luomuhunajaa.

Marja-aronian marja on iso, pullea ja musta. Marja-aroniaan tulee mehevä maku, kun sen annetaan kypsyä tarpeeksi syksyllä lokakuulle asti. Kun marja-aronia on kypsä, sen tanniinisuus häviää ja marjan omat aromit tulevat esille, toteaa Seija Halme, Majatalo Henkireiän emäntä. Monesti marja-aronia kerätään liian aikaisin, jolloin marjan maku koetaan karvaaksi ja mauttomaksi. Marja-aronia sopii niin hilloihin, mehuihin, hyytelöihin kuin marmeladeihin ja viiniin. Seija Halme kehottaa kokeilemaan marja-aroniaa ketsupin raaka-aineeksi. Marja-aroniaketsuppi soveltuu vaikka riista-aterialle tai grilliruoan lisäkkeeksi.

Luomumarja-aroniaa on mahdollista käydä poimimassa itse Majatalo Henkireiän aroniapelloilta loppusyksystä. Marja-aroniaa onkin helppo poimia, koska marja on iso, joten sangon sijaan mukaan voi ottaa vaikka saavin! Majatalo Henkireikä tarjoaa myös majoitusta päärakennuksessa sekä mökkimajoitusta tilakeskuksen läheisyydessä. Tilalla on mahdollista myös järjestää erilaisia kokouksia tai tapahtumia, joihin palvelut räätälöidään asiakkaan mukaan.

Ainesosat

  • 4 dl marja-aroniaa
  • 1 ½ dl hienonnettua sipulia
  • ¼ dl fariinisokeria
  • ¾ dl viinietikkaa
  • ½ tl suolaa
  • ripaus chilijauhetta

Sekoita kaikki aineet kattilassa ja keitä seosta parikymmentä minuuttia. Soseuta tasaiseksi. Tarjoa grilliruoan tai lihan lisäkkeenä