EtusivuReseptitLisukkeet ja salaatitMurskattua Mäkkylän perunaa

Keitettyä perunaa jää usein aterialta yli, ja usein se tulee käytettyä paistettuna perunana, perunamunakkaana tai laatikoissa. Murskattu ja juustolla kuorrutettu peruna antaa uuden ilmeen edellisen päivän perunoille ja sopii hyvin juhlavammallekin aterialle. Peruna on meille usein arkinen asia. Eri perunalaaduilla ja sillä, miten ne on kasvatettu ja säilytetty, on kuitenkin suuri merkitys perunan makuun ja ruokaelämykseen.

Mäkkylän perunatila Ylöjärvellä on kasvattanut laadukasta ruokaperunaa jo viime vuosisadan alusta lähtien muun tilan toiminnan ohella. Perunatuotanto on ollut tilan päätuotantosuuntana nyt jo useamman vuosikymmenen ajan, ja Mäkkylän peruna tunnetaankin hyvin Pirkanmaalla. Mäkkylän perunat kasvavat perunankasvatukseen sopivilla hiekkamailla. Perunan siementen uusiminen vuosittain myös takaa hyvän ja laadukkaan perunan ruokapöytiimme. Perunat nostetaan, kun ne ovat saaneet tuleentua syksyllä kunnolla, ja näin taataan hyvin säilyvä peruna. Tilalla ei myöskään pakata perunaa turhaan, vaan vain tarpeen mukaan, jolloin perunan laatu säilyy hyvänä.

Tilalla viljellään erilaisia perunalajikkeita eri tarkoituksiin. Esimerkiksi jauhoinen Challenger on mehevä soseperuna, ja vastaavasti Annabelle on kiinteämpi lajike. Keväällä saattaa jauhoinen peruna olla vieläkin jauhoisempi kuin syksyllä, koska peruna niin sanotusti kypsyy säilytyksen aikana, kertoo tilan emäntä Riitta Mäkkylä. Varhaisperunaa Mäkkylän tilalla ei viljellä. Mäkkylän perunatilan perunoita voi ostaa Ylöjärven ja Tampereen länsipuolen kaupoista. Mainio ja käymisen arvoinen paikka on Mäkkylän perunatilan itsepalvelumyymälä, joka on avoinna jokaisena viikonpäivänä klo 7.00 – 21.00. Perunaa saa myymälästä 10 kg:n ja 25 kg:n säkeissä, ja ostokset maksetaan käteisellä.

Ainesosat (4 annosta)

Ohjeet

Keitä pestyt, kuoripäälliset perunat. Laita perunat uunipellille, ja paina perunoita esimerkiksi perunasurvimella tai kauhalla matalammaksi niin, että peruna rikkoutuu. Sivele perunoiden päälle sulatettua voita, ja ripottele päälle raastettua Vilho-juustoa. Paista uunissa 250 asteessa 10-15 minuuttia. Nauti lisäkkeenä, tai tarjoa perunat uuniperunoiden tapaan erilaisten täytteiden kera.