Nokkonen on valittu vuoden 2018 luonnonyrtiksi. Nokkonen onkin varsinainen tehopakkaus, ja sitä onkin jokaisen saatavilla. Pinaattiin verrattuna nokkosessa on enemmän muun muassa kalsiumia, magnesiumia, kaliumia, rautaa ja fosforia. Nokkonen sisältää myös runsaasti A-, C-, E ja K-vitamiinia sekä folaattia.

Nokkosen latvukset ovat mitä mainioita näppisyötävää sipsien muodossa. Nokkonen on ryöpättävä ennen käyttöä kiehauttamalla lehtiä minuutin verran, mutta nokkossipseille ei sitä tarvitse tehdä.

Ryöpätty nokkonen sopii keittoon, ohukaisiin, paistoksiin ja piirakoihin. Ryöpätyn nokkosen voi kuivaksi puserrettuna pakastaa annospakkauksiin talven varalle. Nokkosen lehtien kuivaaminen on myös mukava tapa säilöä sitä talven varalle. Nokkonen kuivuu huoneenlämmössä parissa päivässä, ja kuivatun nokkosen voi säilöä esimerkiksi lasipurkkiin ja säilyttää valolta suojattuna. Kuivattu nokkonen sopii viherjauheena vaikkapa aamupuuron päälle, smoothieihin ja sämpylöihin.

Ainekset

  • noin 1 l nokkosten latvuksia
  • 3-4 rkl rypsiöljyä
  • suolaa

Ohjeet

Laita nokkosen latvukset kulhoon, valuta päälle hiukan öljyä. Sekoita. Laita nokkoset uunipellille nokkoset siten, että ne eivät ole päällekkäin. Paista uunissa 200 asteessa 5-10 minuuttia. Ripottele päälle suolaa.

Nauti jäähtyneinä sellaisenaan, murennettuna leivän päälle tai lisää niitä salaattiin.