EtusivuReseptitPääruoatOlut-lihapata

Pitkään hautunut, höyryävä ja murea lihapata on keskitalven parasta ruokaa. Olut-lihapadassa pirkanmaalaisen luomunaudanlihan ja käsityöläisoluen maut liittyvät yhteen. Pääraaka-aineena olut-lihapadassa on Antilan Luomupihvit -lihakarjatilan valmiiksi kuutioitua Angus-rotukarjan palapaistia. Makua ja syvyyttä tuomaan pataan kaadetaan Pyynikin käsityöläispanimon  Sessio Stout -olutta, joka on silkkisen paahteinen, musta ja suodattamaton pintahiivaolut.

Hämeenkyrön Heinijärvellä sijaitseva Antilan -luomutila on siirtynyt luomutuotantoon jo 1990-luvulla. Antilan tilalla on kasvatettu itäsuomenkarjaa vuodesta 2011 lähtien ja Aberdeen Angus -lihakarjaa vuodesta 2013 lähtien.

Antilan tilan tuotteita ovat Aberdeen Angus -lihakarjan sekä itäsuomenkarjan liha ja lihajalosteet. Eläimet teurastetaan Liha-Hietasella ja lihat leikataan Pirkanmaan Lihapalvelussa, jotka molemmat toimivat Sastamalassa. Kaikki lihatuotteet ovat vakuumiin pakattuja. Jauhelihaa on myynnissä 0,5 kg:n pakkauksissa ja kokolihaa 0,5-1,5 kg:n pakkauksissa. Antilan tilan tuotteita myydään tilan omasta myymälässä, joka on avoinna tiistaisin ja lauantaisin ja sopimuksen mukaan.

Pyynikin käsityöläispanimo on vuonna 2013 perustettu tamperelainen pienpanimoyritys. Yritys valmistaa erilaisia oluita ja siidereitä käsityönä perinteitä kunnioittaen, rohkeudella ja rakkaudella. Panimo haluaa tarjota erilaisia ja vain laadullisesti parhaita tuotteita. Tuotteiden valmistuksen lisäksi panimolla järjestetään panimokierroksia, joissa tutustutaan tuotantoprosessiin ja maistellaan valmiita tuotteita. Panimon toimintaan kuuluu myös saunatilojen vuokraus ja tilaisuuteen on tilattavissa lisäksi ruokapalvelut. Pyynikin panimon tuotteita myydään päivittäistavarakaupoissa, ravintoloissa ja Alkoissa.

Ainesosat

  • 500g Antilan tilan naudan paistia
  • 1 sipuli
  • 1 valkosipulin kynttä
  • 2 porkkanaa
  • 200 g lanttua
  • 0,33 l Pyynikin käsityöläispanimon Sessio Stout -olutta
  • 1-2 dl vettä
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 2 rkl Worcestershire-kastiketta
  • 2 tl savustettua paprikajauhetta
  • 2 tl sokeria
  • 1-2 tl suolaa
  • ½ tl mustapippuria (kokonainen)

Ohjeet

Kuori ja pilko juurekset noin 2 x 2 cm:n kokoisiksi paloiksi ja suikaloi sipulit leveiksi suikaleiksi. Leikkaa Antilan luomunaudan paisti noin 2 x 2 cm:n kokoisiksi kuutioiksi. Kuullota sipuleita ja juureksia rasvassa paistinpannulla. Ruskista lihat pienissä erissä pannulla. Laita ruskistetut lihat pataan ja mausta ne suolalla ja mustapippurilla. Kaada päälle olut ja lisää joukkoon tomaattipyre, Worcestershire-kastike, savupaprikajauhe ja sokeri. Sekoita ainekset hyvin. Jos olut ei kunnolla peitä lihoja, lisää tarvittaessa 1-2 dl vettä. Laita pata kansi päällä uuniin 200 asteeseen ja kypsennä noin 2 tuntia.

Tarkista kypsennyksen aikana onko nestettä riittävästi padassa. Lisää pataan tarvittaessa hieman vettä. Kun liha on kypsää ja mureaa, ota pata uunista. Tarkista maku ja tarjoile olut-lihapataa esimerkiksi perunamuusin kera.