EtusivuReseptitPääruoatPalmuston kikhernepastaa ja porkkanaa

Kikhernepastaa valmistava Palmusto aloitti pastan teon vuonna 2015 Lempäälässä. Yrityksen perustajat ideoivat päivittäin käytettävän terveellisen tuotteen, joka kävisi kasvisruokavalioon, keliaakikoille ja muille ruoka-aineallergioista kärsiville. Yrityksessä testattiin useita papu- ja hernelajikkeita, ja lopulta kikherne todettiin tarkoitukseen parhaaksi. Näin syntyi Palmuston kikhernepasta, ensimmäinen Suomessa valmistettu kikhernepasta.

Kikhernepasta valmistetaan nimensä mukaisesti kikherneestä, joka on proteiini- ja kuitupitoinen palkokasvi. Raaka-aine tulee Englannista, mutta alun perin kikherne on kotoisin Australiasta. Kikherneen kasvukausi on pitkä ja lämpöä vaativa, joten sen viljely Euroopassa ei onnistu. Kikherne kuivataan ja jauhetaan jauhoksi, josta jalostuu Palmuston tehtaalla erimuotoisia ja -makuisia kikhernepastoja. Vaikka raaka-aine tuleekin muualta, tuote valmistetaan Pirkanmaalla. Kikhernepastat valmistuvat pastakoneella, ja valmistus on hiukan haasteellisempaa kuin normaalin vehnäpastan. Tuotteen pakkaaminen tapahtuu käsityönä.

Palmuston valikoimasta löytyy kikhernepastan lisäksi kikhernenuudelia, ja maustamattoman pastan lisäksi makuvaihtoehtoja ovat chili ja curry. Kikhernepastat käyttäytyvät keitettäessä samoin kuin muutkin pastat. Keittoaika ohuemmalla kikhernenuudelilla on 3-5 min ja kikhernepastalla 5-7 min. Kikhernepastan maku on runsas ja täyteläinen, hieman pähkinämäinen. Pasta soveltuu hyvin lisäkkeeksi mutta myös salaatin pohjaksi.

Kokeile kikhernepastan valmistamista vaikka itämaisittain porkkanan kanssa.

Ainesosat

(neljälle)

  • 2 rkl öljyä
  • 1 sipuli
  • 500 g porkkanaa
  • 3 tl jeeraa
  • 1 tl suolaa
  • mustapippuria
  • 2 dl ruokakermaa
  • 120 g kikhernepastaa, natural

Ohjeet

Hienonna kuorittu sipuli, suikaloi kuoritut porkkanat. Kuumenna öljy kasarissa ja kuullota siinä ensin jeera, ja lisää hetken kuluttua sipulit ja porkkanat. Kuullota kasviksia 5-8 min, kunnes ne ovat hiukan al dente. Lisää ruokakerma, suola ja mustapippuri. Anna hautua hetki. Keitä kikhernepasta ohjeen mukaan ja valuta vesi pois. Laita kikhernepasta lautaselle ja porkkanakastiketta päälle.