EtusivuReseptitJälkiruoatSunSpeltin vispipuurounelma

Pirteä mustaherukkainen spelttivispipuuro ja lempeä vaniljakiisseli maistuvat ihanilta yhdessä. Vispipuuron voi nauttia perinteiseen tapaan maidon kera välipalana. Kun vispipuuro yhdistetään vaniljakiisseliin, tuloksena on jälkiruoaksikin soveltuva makea vispipuurounelma. Näyttävyyttä annokseen syntyy, kun annos kootaan kerroksittain lasiin tai jälkiruokamaljaan.

Speltti on vehnänsukuinen jalostamaton vilja, jota on todennäköisesti viljelty jo 10 000 vuoden ajan. Spelttiä viljellään Keski-Euroopassa edelleen, ja Suomessa speltin viljelyala on nykyisin 2000 hehtaaria. Speltti on kasvuvaatimuksiltaan vaatimaton, sillä se menestyy ilman lannoitusta karuillakin maaperillä. Suomessa spelttiä kasvatetaan Oulun seudulla saakka.

SunSpelt on tamperelainen yritys, joka on ensimmäisiä spelttituotteiden jalostajia Suomessa. Yrityksen arvoihin kuuluvat alkuperäisyys, eettisyys, ekologisuus, aitous ja puhtaus. SunSpeltin tuotevalikoimassa on erilaisia suomalaisesta luomuspeltistä valmistettuja tuotteita kuten jauhoja, hiutaleita, suurimoita, pastaa, kuitulisiä, näkkäriä ja lakritsia. SunSpelt on kehittänyt tuotteistaan myös maukkaita reseptejä päivän jokaiselle aterialle, herkuttelua unohtamatta. Speltin ohella yritys jalostaa myös kotimaista luontaisesti gluteenitonta luomukvinoaa. Kvinoaa voi käyttää ruoanvalmistuksessa riisin tavoin, ja sen siemenet kypsyvät vartissa. SunSpeltin tuotteita on hyvin saatavilla suurimmista marketeista.

Ainesosat (10 annosta)

 • 1l vettä
 • 2-3 dl mustaherukoita survottuna
 • 1 ½ dl SunSpeltin spelttimannaa
 • ¼ tl suolaa
 • 1dl sokeria

Vaniljakiisseli

 • 50g voita
 • 4dl maitoa
 • ¾ dl sokeria
 • 2 tl vaniljasokeria
 • 2 rkl maissitärkkelystä
 • 3 kananmunaa

Ohjeet

Mittaa vesi ja marjasurvos kattilaan. Keitä noin 3 minuuttia. Siivilöi seos halutessasi. Kuumenna mehu uudelleen kiehuvaksi. Lisää suola, sokeri ja mannasuurimot kiehuvaan nesteeseen koko ajan sekoittaen. Anna puuron kiehua 5 minuuttia välillä sekoittaen, ja anna sen sitten hautua kannen alla muutaman minuutin ajan. Jäähdytä puuro viileäksi ja vatkaa se sitten kuohkeaksi sähkövatkaimella.

Mittaa maito ja voi kattilaan. Yhdistä muut raaka-aineet kulhossa ja vatkaa vispilällä tasaiseksi. Laita kattila levylle kuumenemaan ja nosta kattila sivuun, kun maito kiehahtaa. Kaada muut raaka-aineet ohuena nauhana koko ajan sekoittaen kiehahtaneeseen maidon ja voin seokseen. Laita kattila takaisin liedelle ja sekoita koko ajan. Ota kattila pois liedeltä, kun vaniljakiisseli on paksuuntunut. Jäähdytä kylmäksi.

Voit nauttia vispipuuron perinteisesti joko maidon kanssa tai kokoamalla vispipuurosta ja vaniljakiisselistä näyttäviä jälkiruoka-annoksia kerroksittain annosmaljaan.