Arkena aamut ovat useimmilla meistä tarkoin ajoitettuja. Torkutuksen jälkeen nousemme sängystä ylös, riennämme suihkuun, napsautamme kahvinkeittimen päälle ja syömme yleensä aina sen saman, totutun aamupalan vuodesta toiseen – kenties lautasellinen höyryävän kuumaa puuroa tai siivu leipää, jonka päälle on laitettu lähikaupan juustoa ja kurkkua. Tahti on nopea ja tunnelma kiireinen, eikä päivän tärkeimmäksi nimetylle aterialle juurikaan löydy aikaa. Viikonloppu on kuitenkin oiva syy nauttia rauhallisista aamuista ja aloittaa päivä konstailemattomalla mutta herkullisella aamiaisella.

Uunimunat, jotka Ranskassa tunnetaan oeufs en cocotte -nimellä, ovat näyttäviä, mutta vaativatkin yllättävän vähän aikaa ja vaivaa. Lisukkeita on helppo muuttaa sesongin ja mieltymysten mukaan. Mikset laittaisi seuraavalla kerralla vuokien pohjalle vaikkapa savustettua kalaa tai lähitilalla tuotettua pekonia? Loppukesä puolestaan on otollinen aika käyttää reseptiin metsistä löytyviä kantarelleja tai hyödyntää kasvimaalla kasvavien punajuurten lehdet kuullottamalla ne pinaatin tapaan pannulla. Uunimunan valmistustapa on mutkaton ja maut aitoja. Parhaan lopputuloksen saamiseksi on syytä kiinnittää huomiota käytettyjen raaka-aineiden, erityisesti kananmunien, laatuun. Itse suosin aina eettisesti tuotettuja, paikallisten kanaloiden munia. Sellaisia, joiden keltuainen on syvän keltainen, kuten aurinko, joka pitkän talven jälkeen on palannut Pohjolaan.

Uunimunat kahdelle

  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 iso kourallinen pinaattia
  • hienoa merisuolaa
  • muskottipähkinää
  • 2 rkl crème fraîchea
  • 0,5 dl raastettua aromikasta puolikovaa tai kovaa juustoa, kuten emmentalia tai gruyère-tyyppistä juustoa
  • 2 munaa
  • 2 tl kuohukermaa
  • mustapippuria
  • persiljaa
  • oliiviöljyä, voiteluun

Lämmitä uuni 180 asteeseen. Voitele kaksi pientä uuninkestävää vuokaa.

Pese pinaatti runsaassa vedessä. Kuumenna paistinpannu keskilämmöllä, lisää oliiviöljy ja kuullota pinaatti, kunnes se on pehmennyt. Mausta kevyesti suolalla ja vastaraastetulla muskottipähkinällä.

Lisää kuhunkin annosvuokaan 1 rkl crème fraîchea, puolet pinaatista ja neljäsosa juustosta. Riko päälle yksi muna. Lisää kuhunkin annosvuokaan 1 tl kuohukermaa, mutta vältä kerman kaatamista keltuaisen päälle. Mausta ripauksella suolaa ja mustapippurilla ja lisää pinnalle jäljellä oleva juusto.

Nosta annosvuoat sopivan kokoiseen uunivuokaan ja kaada vuokaan kuumaa vettä siten, että se ulottuu vuokien puoliväliin.

Kuvat © Sini Ellen

Kypsennä uunimunia vesihauteessa noin 12–15 minuuttia tai kunnes munanvalkuainen on hyytynyt, mutta keltuainen on vielä juoksevaa. Laita päälle hieman persiljaa ja tarjoile paahdetun maalaisleivän kanssa.