Lähiruoan tarjontaa pyritään aktiivisesti lisäämään Pirkanmaalla

Käydessäsi ruokamarketissa vuonna 2020 et helposti kohdannut pientuottajien tuotteita, jotka olisi valmistettu lähellä niiden myyntipaikkaa. Näitä toki löytyy, mutta niiden osuus on kovin vähäinen ja lähituotteiden tunnistaminen kymmenien tuhansien tuotteiden joukosta vaikeaa. Lähiruoan hyvästä maineesta ja vilkkaalta tuntuvasta kysynnästä huolimatta sitä on tarjolla hyvin rajallisesti. Paljon helpompaa on löytää lähiruokamielikuvia markkinoinnissaan hyödyntäviä tuotteita, jotka eivät kuitenkaan ole erityisesti läheltä tai pientuottajien valmistamia. Tästä puhuttiin Parasta Pirkanmaalta -sivuston aiemmassa blogikirjoituksessa. Paikallisia pientuottajia ei yksinkertaisesti enää ole kovinkaan paljon ja aktiivisimmat myyvät usein tuotteitaan suoraan asiakkaille tai esim. REKO-renkaiden kautta.

Elina Kaukonen on Pirkanmaan Osuuskaupan lähiruokalähettiläs

Vähittäiskaupan ketjut ovat tarttuneet haasteeseen pyrkien eri tavoin helpottamaan pienten paikallisten tuottajien ja jalostajien pääsyä markettien hyllyille. Vuoden 2021 alussa käynnistyvässä Pientuottajat marketteihin -pilotissa Pirkanmaan Osuuskauppa alkaa yhdessä Ahlmanin hallinnoiman Pientuottajat yhteistyöllä markkinoille -hankkeen kanssa aktiivisesti lisäämään pientuottajien näkyvyyttä ja tuotevalikoimaa alueen S-ryhmän ruokamarketeissa.

Perehtymistä mm. pakkauksiin ja lain vaatimuksiin

Pientuottajat marketteihin -pilotissa edistetään pientuotannon päätymistä marketteihin monin tavoin. Tuottajien ja paikallisten markettien kanssa rakennetaan suoratoimitusmallia ja viestintäkanavia ohi vakiintuneiden tukkukanavien. Tuottajille järjestetään räätälöityjä tilaisuuksia pakkausmerkinnöistä, omavalvonnasta ja muista lain vaatimuksista. Monet pienet jalostajat ja viljelijät voivat hyötyä teemapäivistä, joissa he pääsevät tarkemmin perehtymään kaupan tarpeisiin sekä erilaisiin lainsäädännön vaatimuksiin ja kehittämään omia tuotteitaan. Lisäksi pilotin aikana pientuottajien ja lähellä tuotettujen tuotteiden näkyvyyttä S-ryhmän marketeissa lisätään hyllymerkinnöillä ja myyntiständeillä.

Pilotti tarvitsee tietoa tuottajista

Pilottiin voi lähteä mukaan kiinnostuneet alkutuottajat ja elintarvikejalostajat, jotka haluavat myydä tuotteitaan suoraan lähikauppoihin ja muihin haluaaminsa S-ryhmän marketteihin Pirkanmaalla. Mukaan voi ilmoittautua maatila- tai elintarvikeyritys, joka sijaitsee Pirkanmaalla tai sen rajojen läheisyydessä. Mikäli yritys jalostaa elintarvikkeita, tulee raaka-aineista vähintään 75 % olla kotimaisia, jotta tuotteita voi myydä S-ryhmän kaupoissa pilotin puitteissa. Kaupan vaatimukset tuotteiden osalta, hinnoittelu ja muut asiat tulevat tutuksi pilottihankkeen aikana.

Tuottaja tai jalostaja: jos olet kiinnostunut pilotista, vastaa kyselyyn täältä.

Halutessasi myös samalla ilmoittautua jo mukaan pilottiryhmään. Ilmoittautuminen on avoinna to 14.1.2020 asti.

Yhteydenotot ja lisätietoja

Lisätietoja hankkeesta ja pilotista löydät täältä, tai olemalla suoraan yhteydessä hankevetäjiin

Ahlman: Antti Luomala 050 408 6708 / [email protected]

Pirkanmaan Osuuskauppa: Elina Kaukonen 010 767 2557 / [email protected]